ACEROLA

Acerola je karakteristična biljka Južne i Centralne Amerike, Teksasa i Floride. Uspijeva u toplijoj klimi, predstavlja grmastu ili manju drvenastu biljku koja cvijeta kao bijelo-ružičasti petolisni cvijet, a zreli plodovi su svijetlocrvene boje. Miris acerole je aromatičan, a okus kiselo-sladak.

Acerola je jedan od najbogatijih izvora vitamina C u prirodi jer sadrži od 1000 mg do 4500 mg vitamina C na 100 g svježeg ploda. Potpuno je normalno da se danas rabi za izradu raznih suplementa – dodatka ishrani u kojoj je potrebnu unositi veće količine C vitamina. Zastupljenost visokog sadržaja flavonoida, antocijana i organskih kiselina, omogućava da se još bolje iskoristi vitamin C kao i da se pojačaju njegova nutritivna svojstva. Vitamin C, danas predstavlja najtraženiji, a ujedno i vodeći antioksidans i detoksikant. Ogromna je uloga vitamina C u našem organizmu od rada fizioloških – metaboličkih procesa, izlučivanja toksina do imunološkog sustava.

Plod acerole sadrži i mnoge druge sastojke korisne za organizam – vitamine A, B1, B2, B3, kalcij, željezo, fosfor, kalij, magnezij i cink. Sadrži i šećere dekstrozu, fruktozu i saharozu. Neke analize pokazuju da acerola u svom sastavu ima proteine, biljna vlakna, masti i masne kiseline.

Acerola predstavlja snažan antioksidans jer zahvaljujući svojim oksidacijskim svojstvima neutralizira takozvane slobodne radikale koji se stvaraju u našem organizmu, a jako su štetni jer uništavaju skoro sva tkiva i narušavaju njihovu funkciju.

Acerola se koristi u ljekovite svrhe za liječenje bolesti pluća, bolesti krvnih žila, bolesti krvi , bolesti bubrega, bolesti kože, bolesti alergije, bolesti oka, šećerne bolesti, nedostatka vitamina C, prehlade, gripe, nazeba, upalnih stanja, slabog imunološkog sustava, kao i kod odvikavanja to jest apstinencije od alkohola i cigareta.

Acerola je odličan: antiskorbut, antiinflamatorik, antihistaminik, antioksidans, antibakterik, detoksikant, remineralizant te stimulans.

Arijana Brozinić,

diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, nutricionist