ARONIJA – SIBIRSKA BOROVNICA

Aronija je samooplodna biljka kiselog i trpkog okusa koja spada u porodicu ruža (Rosacea). Potječe iz Sjeverne Amerike, odakle je došla u Europu. Raste u obliku grma, a u proljeće cvijeta bijelim cvijetom koji se postupno pretvara u tamno-ljubičaste bobice.

Naziva se i SIBIRSKA BOROVNICA jer zbog viskog stupnja otpornosti na mraz izdrži zimu do minus 47°C.

Aronija se smatra 100% ekološkom biljkom budući da nema nametnika ili bolesti pa ne zahtjeva špricanje.

Sjevernoamerički domoroci koristili su aroniju kao hranu i lijek. U Europi je prvenstveno bila zapažena zbog ljepote cvijeta. U mnogim dijelovima svijeta ovo voće zbog svojih ljekovitih svojstava svrstava se u ljekovito bilje.

Aronija je bogata antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima B, C i E. Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno. Bogata je antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Aronija blagotvorno djeluje na rad želuca. Stimulira rad štitnjače. Sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola. Stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura. Blagotvorno djeluje i na naš probavni sustav. Korisna je kod upale mokraćnog sustava. Pomaže u održavanju idealne tjelesne težine. Također istraživanja ruskih znanstvenika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz organizma.

Plodove aronije najbolje je konzumirati u sirovom obliku, jer kuhanjem se gubi dio njezinih ljekovitih svojstava. Plodovi aronije se mogu koristiti i za proizvodnju džemova i marmelada, konzumaciju u obliku soka, čaja i kompota. Bobice aronije se mogu osušiti da bi se mogle koristiti i u zimi za proizvodnju dobrog kolesterola.

Arijana Brozinić,

diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, nutricionist