Prehrambeni aditivi su tvari koje se koriste u prehrambenoj industriji tijekom pripreme, skladištenja i prodaje proizvoda namijenjenih prehrani.
Oni su definirani zakonom na europskom nivou kao “bilo koja tvar koju ne konzumiramo uobičajeno kao samu namirnicu i koju ne koristimo kao tipični sastojak namirnice, bez obzira na nutritivnu vrijednost, a koja namjerno dodana prehrambenim proizvodima u fazi proizvodnje, transformacije, pripreme, obrade, pakiranja, transporta ili skladištenja namirnice postaje, cijela ili jedan njen dio, dijelom te namirnice na izravan ili neizravan način” (direktiva Vijeća Europe 89/107/EEC ).

Aditivi su klasificirani prema njihovoj funkciji. Postoje tri glavne skupine aditiva:

-aditivi koji pomažu očuvanju svježine hrane
-konzervansi, koji usporavaju rast mikroba
-antioksidansi, koji sprječavaju pojavu užeglosti

• Aditivi koji poboljšavaju osjetna svojstava hrane: bojila, zgušnjivači, emulgatori, sladila, pojačivači okusa.
• Tehnološki aditivi, koriste se kako bi se olakšala obrada hrane, ali nemaju određenu funkciju u konačnom proizvodu (također poznati i kao pomagači): agensi protiv pjenušanja, protiv zgrušavanja, itd.

Mnogi od tih aditiva i konzervansa imaju snažna alergijska svojstva i sukobljavaju s našim imunološkim sustavom te mnogi baš na funkcionalnom nivou snižavaju ili usporavaju metabolički sustav.
U svakom slučaju test S1 se preporučuje da bi se razumio postotak intolerancije što se tiče aditiva i konzervansa na koje često naše tijelo nije naviknuto.

Od prapovijesti smo navikli tisućljećima se hraniti sezonskom hranom, svježom i često uzgajanom u vlastitom vrtu ili barem vlastitoj regiji.
Teško da smo na stolu imali hranu koja dolazi iz različitih krajeva svijeta. Danas, međutim, svaki dan i tijekom cijele godine imamo sve namirnice koje poželimo. Iako se radi o tehnološkom i prehrambenom napretku velike važnosti, naveo je naš organizam na prebrzo reagiranje, sa posljedicama prave epidemije prehrambenih intolerancija na globalnoj razini.

bojila

Želite li doznati više, pišite nam na info@saluscentar.com ili ispunite kontakt obrazac:

Ime i prezime

E-mail adresa

Broj mobitela

Mjesto

Vaša poruka