Grožđe predstavlja zdravlje na stotinu načina. Vinova loza je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu. Ekstrakt sitnih sjemenki grožđa postao je jedan od vodećih prirodnih lijekova u Europi. Znanstvenici su dokazali kako vlakna iz kore i sjemenki grožđa sadrže puno antioksidansa i vlakana koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ekstrakt sjemenki grožđa učinkovito uništava i stanice raka čak i u kasnim stadijima, bez uništavanja zdravih stanica. Pomaže i u zaštiti i obnavljanju kolagena u koži. Može ublažiti i simptome alergije.

U sjemenkama crnog grožđa nalaze se tri najjača biljna flavonoida: resveratrol, kvercetin. antocijanidi i proantocijanidi (OPC).
Resveratrol predstavlja najjači antioksidans pronađen u prirodi čije je djelovanje jače 1000% od ostalih poznatih antioksidanata. Veže i izbacuje slobodne radikale iz organizma koji su osnovni uzročnici uništavanja staničnih membrana što dovodi do promjene strukture DNK, poremećaja reprodukcije zdravih stanica, što dovodi onda do nastanka tumorskih procesa. Snažno je sredstvo detoksifikacije i razlaže mnoge ksenobiotike. Čisti tijelo od svih vrsta štetnih masnoća, čisti krvne žile, razlaže krvne ugruške. Također je dobar za liječenje proširenih vena, protiv alergijskih bolesti i daje odlične rezultate kod šećerne bolesti i visokog tlaka.
Kvercetin je odličan protuupalni agens jer blokira nekoliko početnih stadija upale. Blokira sintezu i oslobađanje histamina. Također je jak antioksidans i dobro djeluje protiv reumatoidnog artritisa, dijabetesa i gripe. Smatra se jednim od najjačih protutumorskih materija, zaustavlja rak u početnoj fazi, zaustavlja oštećenja u stanicama koje inicira tumor te zaustavlja širenje tumorskih stanica.
Antocijanidi i proantocijanidi (OPC) su snažni vaskularni zaštitnici koji imaju sposobnost spajanja i jačanja kolagena u krvnim žilama, tetivama, ligamentima i kostima. Potiču dobru cirkulaciju i djeluju terapeutski na proširene vene, fragilne kapilare i hemeroide. Dobro djeluju i protiv osteoporoze. Proantocijanidi su 50 puta jači od vitamina E u savladavanju slobodnih radikala.

Arijana Brozinić,

diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, nutricionist

>> Antiparazitski tretman

>>Čišćenje jetre

>>Javorov sirup

>>Neem

>>Soda bikarbona

>>Ulje crnog kima, proteini i sjemenke

>>Zeolit

>>Magnezijev klorid

>>Srebrna voda