Hranom u organizam unosimo tvari koje pomažu u njegovoj izgradnji, poboljšavaju otpornost prema bolestima i služe kao izvor energije potrebne za rast, funkcioniranje organizma i tjelesnu aktivnost. Hranjive tvari iz hrane nazivamo nutrijentima.

food_2

Esencijalne nutrijente (proteini, vitamini, minerali, masne kiseline) organizam ne može sam sintetizirati pa ih je potrebno unositi hranom. Nutrijenti koji svojom razgradnjom u organizmu daju energiju su masti i ugljikohidrati, a proteini pomažu u izgradnji organizma te također mogu biti izvor energije.

Energija koja se dobiva razgradnjom masti, ugljikohidrata i proteina iskazuje se kilokalorijama (kcal) ili kilodžulima (kJ).

Unošenje veće ili manje količine hrane od potrebne može uzrokovati različite poremećaje. Dnevni unos energije iz pojedinih nutrijenata trebao bi se kretati u odgovarajućem rasponu kako bi se smanjio rizik od kroničnih bolesti kao što su pretilost, bolesti srca i krvnih žila, moždani i srčani udar te dijabetes i karcinom.

 

Makronutrijenti

  • proteini
  • ugljikohidrati
  • masti

Značenje riječi protein – onaj koji je najvažniji – najbolje opisuje njegovu ulogu. Moglo bi se reći da bez proteina nema života jer osim što mogu poslužiti kao izvor energije, oni izgrađuju organizam, imaju funkciju enzima, hormona, krvnih tjelešaca, reguliraju acidobaznu ravnotežu…

>> pročitajte više

 

Mikronutrijenti

Vitamini i minerali su tvari koje su organizmu potrebne u malim količinama, pa se stoga i nazivaju mikronutrijentima. Nemaju energetsku vrijednost, ali su prijeko potrebni jer omogućuju brojne procese u organizmu.

Vitamini su organske tvari potrebne za pravilno funkcioniranje organizma i održavanje zdravlja. Od ukupno 13 vitamina, tri se mogu sintetizirati u ljudskom organizmu…

>> pročitajte više