Crni kim (Nigella sativaje) jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae. Jedna od najpoznatijih biljaka u povijesti medicine. Suvremena znanost istražuje ga tek nešto više od 50 godina, ali ta su znanstvena otkrića jednako veličanstvena kao i čudesne, mistične predaje o crnom kimu.

Poznat je po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin.

Crni kumin je prirodni antibiotik, koji nema štetnih posljedica. Mnogostruke upotrebe crnog sjemena su dovele do toga da ga se naziva „blagosljovljeno sjeme.“ Njegova tajna je sadržana u preko 100 biološki aktivnih komponenti od kojih svaka ima neko posebno terapeutsko svojstvo, a njihovo zajedničko djelovanje pokreće pozitivnu sinergiju. Sjemenke imaju idealan kemijski sastav koji čini crni kim daleko superiornijim od većine ostalih biljaka. Sadrže različite skupine spojeva među kojima su dominantni: proteini koji u sastavu sudjeluju sa 20-30%, ugljikohidrati kojih može biti i više od 30% te farmakološki najvažnije masno ulje (30–35%) u kojem prevladavaju neutralni lipidi. Najzastupljenija među masnim kiselinama je linolna kiselina, zatim oleinska i palmitinska kiselina.

U medicinske svrhe obično se koristi ulje crnog kima. Ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki indijskog crnog kima. Sadrži više od 58% esencijalnih masnih kiselina uključujući omega 6 i omega 3 masne kiseline. Spada u najvrijednije dodatke prehrani. Koristi se i u kozmetici kao protuupalno ulje, te kao začin u kulinarstvu, od salata do umaka i juha. Ne smije se podvrgnuti temperaturi višoj od 60–80°C jer tada gubi svoja ljekovita svojstva.

Upotreba crnoga kima danas:

• sjeme crnog kima sadrži više od stotinu sastojaka koji pozitivno utječu na zdravlje, potpomažu probavljanje hrane i rad crijeva
• supstancije u ekstraktu crnog kima jačaju imunološki sustav u borbi protiv zloćudnih bolesti
• ulje crnog kima djeluje protiv bakterija i gljivičnih bolesti

 

Arijana Brozinić,

diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, nutricionist

>> Antiparazitski tretman

>>Čišćenje jetre

>>Javorov sirup

>>Neem

>>Soda bikarbona

>>Zeolit

>>Magnezijev klorid

>>Srebrna voda

>>Sjemenke grožđa