JOHANNA BUDWIG – ULJNO PROTEINSKA DIJETA

Dr. Johanna Budwig (30. rujan 1908 – 19 svibanj. 2003 godine), poznata njemačka biokemičarka, pedesetih je godina 20. stoljeća osmislila uljno-proteinsku prehranu koja može pomoći u ozdravljenju od mnogih teških bolesti.

Prije skoro 60 godina shvatila je kako suvremeni način života i industrijski prerađena hrana pogoršavaju zdravstveno stanje čovjeka. Provela je više od pola svog života u objašnjavanju koje koristi ta prehrana daje, a u nastojanju da širu javnost upozna sa svojim saznanjima napisala je desetak knjiga. Kod nas je izdana njena posljednja knjiga “Rak – problem i rješenje” u kojoj objašnjava teorijske postavke svog pristupa te “Uljno-proteinska kuharica” s nizom maštovitih recepata.

Zbog svojih istraživanja je bila nominirana za sedam Nobelovih nagrada, i to od strane visokokvalificiranih predlagača, no nikada ju nije dobila. Dok današnja medicina želi uništiti tumorsku ćeliju, metode dr. Budwig ih liječe, vraćaju u zdravo stanje i postižu ravnotežu organizma. Upravo zato nije ni dobila Nobelovu nagradu za koju je bila nominirana, ali je zato bila i ostala vrhunski biokemičar 20. stoljeća.

Dr. Budwig je vjerovala da je rak, kao i velika većina drugih bolesti, prvenstveno uzrokovan nepravilnom prehranom. Otkrila je da u krvi oboljelih od raka nedostaju važni sastojci za ljudski organizam, kao što su lipoproteini i fosfatidi. Kako bi se bolest povukla potrebno je te sastojke nadomjestiti. To se može postići kombiniranjem određenih namirnica pa je tako razradila poseban način prehrane, koji se naziva Budwigova dijeta ili Budwigov protokol.

Danas je protokol dr. Budwig poznat diljem svijeta. Ova jednostavna prehrana pomogla je brojnim ljudima u izliječenju od tumorskih bolesti.

Dijeta se sastoji od uzimanja lanenog ulja sa svježim nemasnim sirom. Ta prehrana reaktivira vitalne funkcije stanica. To se postiže uzimanjem prirodnih nezasićenih omega-3 masnih kiselina iz lanenog ulja. One pomiješane sa svježim nemasnim kravljim sirom postaju topive u vodi. Ta dva glavna sastojka kombiniraju se s ostalom zdravom hranom – organskim svježim voćem i povrćem, orašastim plodovima, žitaricama, začinima, čajevima i medom.

Dr. Budwig uz svoju uljno-proteinsku prehranu preporučuje i terapiju sunčevim zrakama, izbjegavanje stresa i toksina, te korištenje Eldi ulja (električno izdiferencirana ulja).

Njezin protokol je korišten za liječenje raka, bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i niza drugih bolesti. Međutim prehrana dr. Budwig djeluje i kao preventiva te se preporučuje i zdravim ljudima koji se često izlažu naporima, a i svima ostalima.

Neka od bitnih pravila kod Budwigovog protokola:

  • unosite puno tekućine
  • jedite sirovo voće i povrće
  • pijte svježe iscijeđene sokove od povrća i voća
  • jedite orašaste plodove, bez prženja
  • slatka hrana je zabranjena
  • crveno meso je zabranjeno
  • jedite umjerenu količinu integralne tjestenine i integralnog kruha
  • važan je svakodnevni boravak na suncu
  • hodajte 30 do 60 minuta svaki dan

Arijana Brozinić,

diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, nutricionist