VITAMIN B17

Vitamin B17 (laetril, amygdalin) je prirodni sastojak, koji se nalazi u mnogim namirnicama.
Prvi put je otkriven u gorkom bademu 1830 godine, a zvanično je prihvaćen kao vitamin 1952 godine.

Vitamin B17 se može pronaći u većim količinama u: divljim kupinama, trešnjama, ribizlu, košticama jabuke, kruške i šljive, košticama marelice, breskve i nektarine, bobu, mung dalu, gorkim bademima, indijskom oraščiću i australskom orahu. U nešto manjim količinama ima ga u: ogrozdu, grožđicama, dudu, dunji, jagodi, malini, sjemenkama lana, prosu, ječmu, heljdi, leći, crvenom grahu i mahunama.

Ipak, najveća koncentracija vitamina B17 je u koštici marelice.

Kemičar Ernst T. Krebs je prvi promovirao vitamin B17 kao lijek protiv raka početkom 1950 godine. Krebs je otkrio da se u molekuli B17 nalaze dva toksična elementa. Jedan je cijanid, a drugi benzaldehid. Pored njih nalaze se i dvije jedinice glukoze. Benzaldehid i cijanid su otrovni elementi, ali u spoju vitamina B17 s molekulama glukoze su inertni i nemaju toksično djelovanje. Da bi se mogli osloboditi iz vitamina B17, trebaju doći u kontakt sa specifičnim enzimom beta-glukozidazom koji je prisutan svugdje u ljudskom tijelu, ali najviše u stanicama raka. Stanice raka za svoj rast trebaju ogromne količine energije, odnosno glukoze. Kad unosimo vitamin B17, stanice raka apsorbiraju molekule glukoze iz vitamina B17, a s enzimom beta-glukozidazom ‘otključavaju’ benzaldehid i cijanid iz vitamina B17, uzrokujući vlastitu smrt. Zahvaljujući velikoj koncentraciji enzima beta-glukozidaze, vitamin B17 je izrazito smrtonosan za stanice raka, dok za ostale zdrave stanice nije toksičan.

Vitamin B17 bismo uistinu mogli nazvati vitaminskom bombom koja ima sposobnost razoriti stanice raka, no terapija tim vitaminom sama po sebi neće izliječiti rak, jer prema teoriji dr. Krebsa pojava te bolesti je posljedica ukupnog poremećaja metabolizma. Vitamin B17 je samo jedan hranjivi sastojak, a ako se žele postići rezultati moraju se istovremeno uzimati i drugi neophodni elementi u organizam kako bi ga doveli u metabolički balans.

Arijana Brozinić,

diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, nutricionist